4 Flares 4 Flares ×

I december blev jeg kontaktet af magasinet “Whisky & Rom”. De havde set nogle af mine opskrifter med whisky på bloggen. De spurgte, om jeg havde lyst at skrive om brugen af whisky i madlavning og samtidigt lave et par opskrifter til magasinet. Det sagde jeg ja tak til, da det var en spændende mulighed og en god udfordring.

Jeg lavede to dejlige opskrifter – henholdsvis en skøn vintergryde med whisky og en marcipankage med whiskyganache.

Vintergryde med whisky

Det er den 1. februar i dag og for mig en spændende dag, da magasinet udkommer – så jeg glæder mig til at se resultatet. Stor tak til Whisky & Rom magasinet for muligheden. Magasinet kan købes i Magasin, 7-eleven, DSB-kiosker og på nettet whisky.dk

I kan også se opskrifterne her:

Vintergryde med whisky
Min vintergryde kræver ikke timevis af simren på komfuret, men den har stadigvæk saft og kraft, som man forventer af en rigtig vintergryde i februar.

Opskrift
250 g gulerødder
200 g knoldselleri
300 g persillerødder
230 g champignoner
1 mellemstor porre
2 store løg
3 fed hvidløg
600 g skært oksekød i tern eller strimler
25 g smør
2 spsk. olivenolie
2 spsk. hvedemel
140 g tomatpuré
½ dl vand + 1 liter vand
1 terning oksebouillon
2 tsk. tørret rosmarin
2 tsk. røget paprika
1 tsk. salt
½ tsk. peber
4 laurbærblade
1-1½ dl Laphroaig Islay Single Malt Whisky, 10 år (jeg har brugt en røget, saltet og sødmefyldt Islay-whisky, der giver retten en fylde og varme, som klæder den rigtig godt)
1 dl fløde
Maizena

Start med at skrælle/rengøre grøntsagerne, og skær dem herefter i tern. Smelt smør og olivenolie gyldent i en gryde. Tilsæt kødet og drys hvedemel over kødstykkerne. Brun kødet, og tag det herefter op af gryden. Stil kødet et køligt sted. Tilsæt hakkede løg, porre og hvidløg i gryden sammen med ½ dl vand. Svits det i et par minutter.

Tilsæt gulerødder, knoldselleri og persillerødder. Kom tomatpuré, en liter vand og en terning oksebouillon i gryden. Krydr med rosmarin, røget paprika, salt, peber og laurbærblade, og lad retten simre i 15 minutter.

Tilsæt champignoner, kød og whisky. Kom låg på, og lad retten simre i 30-45 minutter afhængig af kødet.

Når kødet er mørt, kommes fløde i, og retten koges igennem. Jævn eventuelt saucen med lidt maizena rørt ud i koldt vand. Smag til med salt, peber og eventuelt lidt whisky.

Server vintergryden med kartoffelmos, ris eller bare et stykke godt brød.

Marcipankage med whiskyganache
En lækker saftig og lidt fyldig kage, som skal nydes i små mængder. Den kan serveres med is, creme fraiche, flødeskum, frisk frugt eller bare til en kop god kaffe.

Marcipankage med whiskyganacheOpskrift
300 g groft revet marcipan
2½ pasteuriserede æggehvider
½ tsk. skal af en usprøjtet appelsin
200 g mørk chokolade
100 g hvid chokolade
10 spsk. piskefløde
5 spsk. Lagavulin Islay Single Malt Whisky, 16 år (jeg har brugt en røget, saltet og krydret Islay-whisky, der giver et interessant modspil til den søde marcipan og fyldige chokoladesmag) 50 g mørk chokolade til pynt

Pisk de pasteuriserede æggehvider til fast skum ved hjælp af en håndmixer. Tilsæt revet marcipan og appelsinskal, og rør forsigtigt til en ensartet masse.

Dæk en bageplade med bagepapir og tegn herpå to firkanter (16 x 16 cm). Fordel marcipanmassen inden for firkanterne, og glat den ud med en kniv. Bag bundene midt i ovnen ved 175°C i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne. Lad dem afkøle på en rist. Brug en skarp kniv til at løsne bundene fra bagepapiret.

Bræk chokoladen i mindre stykker. Varm fløden op, til den er lige ved at nå kogepunktet. Skru ned til svag varme og tilsæt chokoladen. Rør rundt i blandingen, indtil det er en ensartet ganache. Tilsæt whisky og smag på ganachen – der skal måske tilsættes yderligere whisky alt efter, hvilken whisky man bruger. Lad massen afkøle, indtil den har den rette smørbare konsistens.

Fordel whiskyganachen jævnt på en af bundene, placer den anden bund herpå og pres let. Smelt 50 g mørk chokolade over et vandbad eller i en varmefast skål i mikrobølgeovnen et kort øjeblik. Kom den smeltede chokolade i en engangssprøjtepose, og sprøjt chokoladen ud i kreativt mønster på toppen af kagen. Stil herefter marcipankagen i fryseren i ca. 10 minutter. Skær kagen i små firkanter, og den er klar til servering.

Kagen kan holde sig frisk i op til 3 dage, hvis den opbevares i en lufttæt beholder et køligt sted.

Klik her for at se alle mine opskrifter med whisky.

4 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 4 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 4 Flares ×