Der er godt nok lidt tid til jul endnu, men jeg har tyvstartet med at “prøvebage” lidt julelækkerier. Jeg synes, at julesmåkager er noget af det skønneste – både de krydrede af slagsen som brunkager og dem med dejlig smag af smør som fx finskbrød. En af mine personlige favoritter er specier.
Jeg er godt klar over, at julen er meget traditionsbunden og små ændringer kan have store konsekvenser – “for sådan var det ikke sidste år” eller “sovsen er anderledes end sidst!” Alligevel har jeg lavet en lidt anderledes variant af de traditionelle specier. Specier med sød lakrids, appelsinskal samt en sprød og knasende sukkerkant med lakridspulver. Kagen smager dejligt af smør og den friske appelsin giver et fint modspil. Lakridsen træder fint frem, men er på ingen måde overdøvende. Så hvis du har mod på at prøve en ny variant af en traditionel julesmåkage, så er det bare med at komme i gang – god fornøjelse!
Opskrift (ca. 40 stk.)
180 g smør
60 g sukker
0,5 tsk. vaniljesukker
250 g hvedemel
Revet skal af en usprøjtet appelsin
50 g Johan Bülow NO.1 Sweet Liquorice
Pynt
1 æggeblomme
80 g sukker
1,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder
Ælt smør, sukker, vaniljesukker, hvedemel og revet appelsinskal godt sammen til en ensartet dej. Skær lakridserne i meget små stykker, og rør dem i dejen. Tril dejen til en rektangulær lang stang med en diameter på ca. 6 cm. Pensl stangen med en sammenpisket æggeblomme. Rør sukker og lakridspulver sammen, og drys derefter sukkerblandingen på stangen. Stil stangen i fryseren i ca. 1 time.
Skær stangen i 6 mm tykke skiver, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kagerne midt i ovnen ved 180° i ca. 10-12 minutter eller indtil de er lysebrune i kanten. Afkøl kagerne på en rist. Opbevar kagerne i en tætsluttende kagedåse.
Disse kager ser da uåndelige lækre ud, dem må jeg vist prøve at bage. Bager du alle dine kager ved almindelig eller varmluft?
Tusind tak, Tove 😉 Hvor lyder det godt, at du vil bage kagerne. Jeg bruger som udgangspunkt almindelig ovn – hvis jeg bruger varmluft, angiver jeg det i opskriften.
Mange kagehilsner
Helle
Verdens bedste småkager! Tusind tak for din fantastiske opskrift 🙂 Jeg ville bage en kæmpe portion hvis ikke lakridsen var så omstændig at skære i små stykker.
Hej Pia
Tusind tak for din søde kommentar. Hvor er jeg glad for, at du kan lide småkagerne. Men ja – det tager noget tid at skære lakridserne i små stykker 🙂 Rigtig glædelig jul til dig!
Mange glade kagehilsner
Helle