24 Flares 24 Flares ×

Jeg elsker smagen af lakrids i alle afskygninger, og i den kolde, mørke og meget våde efterårstid er det hyggeligt at lave bolsjer. Det er ikke ret tidskrævende, og det gode er, at man kan lave unikke bolsjer, hvor man selv bestemmer mængden af lakridssmag.

Rustne søm

 

Opskrift
1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker
1 spsk Johan Bülow lakridspulver (der kan også bruges en anden lakridspulver)
2,5 spsk salmiaksalt
2-2,5 ml sort slikfarve
1 tsk hvid slikfarve (hvid titandioxyd)
1 ml anisolie
Lidt madolie (neutral smag)
10 g magnesiumstearat (til pudring af bolsjer – der kan også bruges lakridspulver eller flormelis)

Redskaber
Lille gryde med låg (ikke aluminium)
Vægt
Decilitermål
Termometer (200°C)
Håndklæde
Bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
Teflonvæv
Pensel
Plastskrabere
Sprøjte
Spiseske
Saks

Fremgangsmåde
Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg teflonvævet på håndklædet. Smør teflonvævet med lidt madolie. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.

Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden.

Kog bolsjemassen op til nøjagtigt 162°C og hæld massen ud på teflonvævet. Lad massen hvile et par minutter.

Del portionen i to lige store dele. Tilsæt 1 spsk lakridspulver og 2 ml sort slikfarve til den ene del. Sørg for at ælte massen godt igennem ved hjælp af plastskraberne. Lad massen hvile, mens der tilsættes 1 tsk hvid slikfarve, 2 dråber sort slikfarve, 2,5 spsk salmiaksalt og 1 ml anisolie til den anden bolsjemasse. Denne masse æltes også godt igennem.

Bred den sorte bolsjemasse ud til et rektangel i en passende størrelse, så den kan foldes omkring den hvide bolsjemasse.
Den hvide bolsjemasse pakkes ind i den sorte masse. Træk massen ud i en lang pølse, og læg den igen sammen på midten. Gentag, indtil bolsjemassen har fået nogle flotte striber. Træk korte strimler ud efterhånden, som de klippes til bolsjer. Bolsjerne skal klippes hurtigt, mens bolsjemassen er godt varm. Lad bolsjerne afkøle på en bageplade med bagepapir – undgå at bolsjerne røre hinanden.

Kom de afkølede bolsjer i en skål og drys magnesiumstearat, lakridspulver eller flormelis på dem, så de undgår at klistre sammen. Bolsjerne pakkes herefter i en lufttæt pose eller dåse.

24 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 24 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 24 Flares ×