Der findes næsten ikke noget bedre end hjemmelavede pommes frites og en oksemørbradbøf serveret med rødvinssauce. Saucen er lynhurtig at lave, og den er meget smagfuld. Den egner sig virkelig godt til oksekød, vildt og stege. Til en god rødvinssauce er det vigtigt med en god rødvin – både til brug i selve saucen, men selvfølgelig også til selve retten.
Opskrift
2 tsk smør
1 rødløg
1 fed hvidløg
2 spsk tomatpuré
3,5 dl vand
1 terning grøntsagsbouillon
2 dl rødvin
2 tsk rødvinseddike
1/4 tsk peber
1 dl madlavningsfløde eller piskefløde
Varm smør op i en gryde, og svits finthakket løg og hvidløg, til de er bløde. Tilsæt tomatpuré og bland det godt sammen. Kom vand og grøntsagsbouillon i gryden, og kog det 5 minutter. Tilsæt rødvin, rødvinseddike og peber, og kog det yderligere 5 minutter.
Hæld fløde i, og varm den godt igennem. Smag på saucen, og tilsæt eventuelt mere salt og peber. Hvis du ønsker en tykkere sauce, kan den jævnes med maizena eller sovsejævner.
Lettere forsinket kommentar fra en elsker af at mad gerne må tage tid. En GOD rødvinssovs tager ca. en eftermiddag at lave. Man starter med at svitse 3 skalotteløg i lidt olie. Når de er klare tilsætter man en flaske (god)rødvin. Dette simrer indtil det er reduceret til ca 1/3. -Jeg har en god træ grydeske og skaftet er genialt til at måle med, man slår en streg med en blyant. Når der er 1/3 tilbage tilsæter man en liter god oksebouillon. Bouillon kan fint fryses, gem det når man koger “Gode ben” eller lignende og mælkekartoner er geniale til at fryse bouillon i. Nu reducerer man så igen indtil der er ca halvdelen tilbage.
Det man har her er “grundbasen” til rødvinssovs, det kan eventuelt deles i 3 (passer til 4 personer) og det man ikke bruger fryses. Grundbasen kommes i en kasserolle, tilsættes 1-2 dl fløde (samvittigheden og sidebenene bestemmer hvor meget) og smages til med salt – peber og eventuelt lidt ribsgele. Kan eventuelt jævnes med lidt Maizena.
Bon appetite..
Hej Ove. Det lyder også som en rigtig dejlig rødvinssovs. Det må jeg prøve engang. Tak for opskriften.
Mvh. Helle