Nu er der præcis en uge til mors dag, som er søndag den 11. maj – så husk det nu. Send din mor en blomst, en lille gave, skriv et sødt kort eller noget helt andet. Du kunne også lave min mors dags kage og overraske hende med besøg og lækker kage.
Min Mors Dags kage 2014 er en lækker lyserød sag bestående af en marcipanbund, et lag chokoladecrunch med mørk chokolade, cremet peanutbutter, knasende cornflakes og peanuts. Et flot lag af luftig og lækker hindbærmousse er stjernen i kagen og smager dejligt af de skønne bær og vanilje. Kagen er til sidst pyntet med striber af hvid chokolade. Bonusinfo – det er faktisk en forholdsvis let kage på grund af hindbærmoussen.
Jeg er ret vild med kombinationen af den svampede marcipanbund, den kraftige og knasende chokoladecrunch med nødder og knas, der møder den lette og delikate hindbærmousse. Hvis du mere er til en hjerteformet sag med skøn smag af lakrids, kan jeg anbefale min mors dags kage fra sidste år. Den er også super lækker.
Opskrift (ca. 8 stk.)
Kage
1 1/4 pasteuriserede æggehvider
300 g groft revet marcipan
Chokoladecrunch
75 g mørk chokolade
25 g usaltede peanuts
25 g cornflakes
50 g peanutbutter
Hindbærmousse
300 g hindbær
3 spsk. flormelis
Korn fra en vaniljestang
1 spsk. citronsaft
3 blade husblas
1 dl piskefløde
125 g mascarpone
Pisk de pasteuriserede æggehvider til fast skum ved hjælp af en håndmixer. Tilsæt revet marcipan, og rør det forsigtigt til en ensartet masse. Dæk en bageplade med bagepapir, og tegn herpå en firkant (16 x 16 cm). Fordel marcipanmassen inden for firkanten, og glat den ud med en kniv. Bag bunden midt i ovnen ved 175°C i ca. 15-20 minutter, til den er gylden. Lad den afkøle på en rist. Brug en skarp kniv til at løsne bunden fra bagepapiret.
Bræk chokoladen i mindre stykker. Hak de usaltede peanuts, og knus cornflakes til mindre stykker. Smelt chokoladen over et vandbad. Tilsæt peanuts, cornflakes og peanutbutter til den smeltede chokolade, og bland det godt sammen. Fordel chokolademassen på kagebunden. Stil dernæst kagen i fryseren i ca. 30 minutter, så chokoladen kan stivne.
Læg husblas i koldt vand ca. 10 minutter. Kom friske/frosne hindbær, flormelis, korn fra en vaniljestang og citronsaft i en gryde. Giv det et lille opkog. Pres massen gennem en si, så man får en puré uden hindbærkerner. Hæld puréen tilbage i gryden, og varm den ved svag varme i et par minutter. Vrid den udblødte husblas fri for vand, og opløs den i puréen. Bland det godt sammen. Lad puréen afkøle. Pisk fløden til skum. Tilsæt mascarpone og pisk godt. Tilsæt den afkølede hindbærpuré, og bland det godt sammen. Smag til og tilsæt eventuelt mere flormelis. Stil moussen på køl i ca. 20 minutter.
Find kagen fra fryseren, og kom den i en justerbar kvadratisk metalform. Fordel herefter hindbærmoussen på kagen. Opbevar kagen i køleskabet i ca. 2 timer, så moussen kan stivne. Frigør kagen fra metalformen, og skær kagen ud i mindre stykker ved at bruge en skarp kniv. Pynt herefter kagestykkerne med smeltet hvid chokolade i et kreativt mønster. Opbevar kagen på køl i en tætsluttende beholder. Kagen kan sagtens laves dagen før, den skal serveres. Kagen er også fryseegnet.
Kan den laves dagen før den skal serveres?
Hej Benedicte
Mange tak for din kommentar. Kagen kan sagtens laves dagen før, den skal serveres. Den kan også fryses. Rigtig god dag til dig!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hejsa
Har kastet mig ud i denne, som ser rigtig lækker ud.
Hvordan får du den til at stå så skarpt, skærer den efter at den har været i fryseren? Andre fif?
Er stykkerne ca. 8×4 cm
Hej
Kan peanuts erstattes med andre nødder og peanutbutter med? Synes kagen ser skøn ud, men lige netop peanuts er ikke det store hit herhjemme.
Hej Sara
Mange tak for din kommentar. Ja, du kan fint erstatte peanuts med hasselnødder, mandler eller andre nødder. Med hensyn til peanutbutter vil jeg foreslå, at du blender dine foretrukne nødder og tilsætter lidt neutral madolie. Det skal blendes, indtil det minder om peanutbutter i konsistensen. Ha’ en fortsat god dag!
Mange kageglade hilsner
Helle
Jeg kunne også godt tænke mig at skifte de der peanuts ud … måske med usaltede pistacienødder? Men nogen forslag til, hvad man kunne bruge i stedet for peanutbutter?
Hej Nina
Tak for din kommentar. Du kan fint erstatte peanuts med pistacienødder, mandler, hasselnødder eller andre nødder. Med hensyn til peanutbutter vil jeg foreslå, at du blender dine foretrukne nødder med lidt madolie, indtil du har opnået en konsistens, der minder om peanutbutter. Rigtig god fornøjelse!
Mange kageglade hilsner
Helle
Har du skået kagen i mindre stykker inden du pynter med chokolade? Og hvordan får du så fine skarpe kanter?
Hej Luise
Tak for din kommentar. Jeg har såmænd bare brugt en skarp kniv til at skære kagen i mindre stykker. Ja, jeg skærer i stykker, inden den bliver pyntet med chokolade. Rigtig god fornøjelse til dig!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej
Lyder som en skøn kage. Kan man lave den i en alm rund springform?
mvh Helle
Hej Helle
Mange tak for din kommentar. Kagen smager også dejlig 🙂 Du kan sagtens lave kagen i en rund springform. Jeg er lidt usikker på, hvor stor formen skal være, da jeg ikke selv har testet det. Måske du skal bruge en springform, der måler 20 cm i diameter?
Mange kageglade hilsner
Helle
Wauw, det var da en ualmindelig smuk og tøset kage.
– Anne
Ser så lækker ud. Skal lave den i morgen. Kan man bruge andet end marcipan? 🙂
Hej Didde
Tusind tak for din kommentar. I stedet for marcipan kan du lave en kagebund med mandler, en hasselnøddemarengs eller en chokoladekage. Hvis du mangler en opskrift på en god chokoladekage, kan jeg anbefale dig denne http://www.madsymfonien.dk/chokoladekage-med-limecreme/. Rigtig god fornøjelse med kagen!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej søde ;; må jeg gerne erstatte hindbære med frosne jordbære?
Hej Sarah
Tak for din kommentar. Jeps, du kan sagtens erstatte hindbær med jordbær 😉 Rigtig god fornøjelse!
Hej
Super fin kage:-) og hjemmeside:-)
Vi har en kagedyst på mit arbejde og har bestemt mig for, at kaste mig ud I at lave netop denne kage.
Jeg har et spørgsmål til chokoladen. Kan man bare smelte den mørke chokolade som skal blandes med nødder mv.? Eller skal det tempereres og bruges ved bestemt temperatur? Jeg har nemlig ikke lige den store erfaring med tempering af chokolade.
Og så lige et sidste spørgsmål:-) Kan marcipanbunden udskiftes med fx din marsipankagebund (Marsipankage med kirsebærskum)? Eller bliver det for sødt sammen med de andre ting?
På forhånd tak:-)
Louise
Hej Louise
Tusind tak for din søde kommentar. Hvor hyggeligt med en kagedyst på dit arbejde. Du behøves ikke at bruge tempereret chokolade til kagen. Du kan sagtens bruge en anden marcipanbund til mors dags kagen. Pøj pøj med kagedysten.
Mange kageglade hilsner
Helle
Hvor ser det lækkert ud! Tror da bestemt det skal prøves!
Hvis jeg skal lave dobbeltportion, hvor stor skal kageformen være?
Og hvor stor er den nuværende form? 🙂
Lige et tillægsspørgsmål. Ville du skære den i fine stykker inden du fryser den ned?
Hej Mette
Tusind tak for din søde kommentar. Det lyder rigtig godt, at du vil lave kagen. Jeg skar først kagen i mindre stykker efter, at den havde været i fryseren. Ja, stykkerne måler ca. 4×8 cm. Rigtig god bagelyst!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hvor ser det lækkert ud
Laver du kagen helt færdig før du fryser den, eller kan man fryse de to første lag, og så lave moussen den dag den skal serveres?
Hvor ser den lækker ud. Og det lyder ikke til at være særlig svært. Det må jeg prøve
Tusind tak, Katrine. Det lyder dejligt, at du vil afprøve opskriften. Rigtig god bagelyst!
Mvh. Helle
den ser godt nok indbydende ud 🙂
ved du om man kan erstatte marscarpone med f.eks. yoghurt?
jeg har mælkeallergi og kan derfor ikke bruge mascarpone, men der findes bla mælkefri yoghurt..
Tusind tak, Tenna. Jeg har desværre ikke erfaring med at anvende mælkefri yoghurt – men jeg er overbevist om, at du sagtens kan gøre det. Rigtig god bagelyst!
Mange hilsner
Helle
Sikke en flot kage! Jeg vil prøve den, men min veninde har nøddeallergi – har du et forslag til en bund uden nødder, som kunne være lige så lækker?
Mvh Sisse
Hej Sisse
Tusind tak for din søde kommentar – beklager meget min sene tilbagemelding. Jeg har været travlt optaget med opstart på arbejde efter min barsel. Jeg kan anbefale en chokoladebund http://www.madsymfonien.dk/brombaerkager-med-creme-og-hvid-chokoladeskal/ eller en kiksebund http://www.madsymfonien.dk/kage-med-hindbaermousse-og-lakridsgele/ til mors dags kagen.
Håber mit svar kan hjælpe dig videre ellers må du endelig sige til. Rigtig god bagelyst!
Mange hilsner
Helle
Er det bare 1 1/4 stk. past. æggehvider eller er det dl.?
Super flot kage, den vil jeg gerne lave. Hvad kan man bruge som form i stedet for? Jeg kan ikke finde en form der kan købes i butikker i området jeg bor i, er der andre muligheder?
Hvor har du fundet din justerbar kvadratiske kagering 16×16. Jeg kan finde alle andre størrelser.