Jeg elsker sommeren med masser af sol, varme, lyse og stille aftener på terrassen. Men det bedste må nok være alle de lækre sommerbær og frugter, man plukker, høster og samler. Min absolutte favorit er jordbær, der med sin søde smag og smukke røde farve er indbegrebet af en god dansk sommer.
Jeg har lavet en sommerkage, der er frisk, let og som både smags- og udseendemæssigt bare siger sommer – det gør den i hvert fald for mig, når jeg tager en bid!
Kagen består af en knasende sprød bund med hakkede hasselnødder, cornflakes og hvid chokolade. Derefter en delikat, luftig og aromatisk hyldeblomstmousse, et lag af geleret purerede søde sommerjordbær og på toppen et lille jordbær. Teksturen og smagen er god med både noget sprødt, blødt, aromatisk og frisk – en let og skøn kage. Og så gør det heller ikke noget, at kagen har flotte dannebrogsfarver.
Opskrift (4 stk.)
Kagebund
50 g cornflakes
50 g hasselnødder
100 g hvid chokolade
25 g smør
Hyldeblomstmousse
3 blade husblas
1 dl økologisk koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk. citronsaft
Reven skal af en lille citron
1,5 dl piskefløde
200 g 38% cremefraiche
Jordbærgelé
2 blade husblas
150 g jordbær
1,5 spsk. vand
1 spsk. sukker
Friske jordbær til pynt
Knus cornflakes til mindre stykker. Hak hasselnødderne groft. Smelt chokoladen, og lad det afkøle lidt. Smelt også smørret, og afkøl det. Bland alle ingredienser til kagebunden sammen i en skål.
Brug kagefolie/konditorplast til at fore kageringe (diameter: 7 cm, højde: 5,5 cm) med inden fyldning. Kom 4-5 spsk. af kagemassen i bunden af kageringene, og sørg for at overfladen er jævn. Stil bundene i fryseren i ca. 15 minutter.
Læg husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Kom hyldeblomstsaft, citronsaft og citronskal i en gryde, og giv det et opkog. Vrid den opblødte husblas fri for vand, og smelt den i hyldeblomstsaften. Lad det afkøle. Pisk fløden til skum. Pisk cremefraichen til en fast masse. Bland flødeskum, cremefraiche og hyldeblomst sammen i en skål.
Kom hyldeblomstmoussen i en sprøjtepose, og fordel moussen oven på bundene i kageringene. Stil kageringene tilbage i fryseren i ca. 1 time.
Læg husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Kom jordbær, vand og sukker i en gryde, og lad det koge i ca. 5 minutter. Blend jordbærrene til en fin puré, og kom den tilbage i gryden. Giv det et lille opkog. Vrid den opblødte husblas fri for vand, og smelt den i jordbærmassen. Lad det afkøle.
Find kageringene frem fra fryseren, og fordel et lag jordbærgelé oven på moussen. Sæt kageringene i køleskabet, og lad jordbærgéleen stivne. Lad de færdige kager stå ved stuetemperatur i ca. 10 minutter før servering. Pynt kagerne med friske jordbær inden servering. Kagerne kan med fordel laves dagen før, at de skal bruges. Opbevar kagerne i en tætlukket beholder på køl.
Hej Helle.
Tror du man ville kunne lave én kage i en springform istedet, og så bare øge ingredienserne i opskriften med 50%? (altså det samme som 6 enkelte kager).
De er så flotte kagerne, men jeg har desværre ikke sådan nogle små forme:-/
Hilsen Lise
Hej Lise
Tak for din kommentar. Jeg vil mene, at du sagtens kan lave kagen i en springform 😉 Rigtig god fornøjelse!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej Helle 🙂
De ser super lækre ud og jeg har besluttet mig for ar kaste mig ud i det, til en fødselsdag i weekenden! 🙂
Jeg skal vare lige høre dig – til jordbær pureen, er det frosne eller friske jordbær du har brugt? 🙂
Mvh.
Stine
Hej Stine
Tusind tak for din søde kommentar 🙂 Super fedt, at du vil lave dem til weekenden. Jeg har brugt friske jordbær, men du kan også sagtens bruge frosne. Rigtig god fornøjelse!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej Helle,
Disse smukke kager er jeg simpelthen nødt til at prøve at lave.. Har dog lige et enkelt spørgsmål, måske lidt dumt, men her kommer det: hvis jeg skal lave kagerne dagen før, skal jeg så bare stille kagerne i køleskab, når geléen er stivnet? Altså ikke mere fryser? Og skal de stadig 10 min stå ved stuetemp, inden servering.
På forhånd mange tak.
KH Puk
Hej Puk
Mange tak for din søde kommentar. Hvis du laver kagerne dagen før, er det fint at stille dem i køleskabet – så behøves du ikke at opbevare dem i fryseren. Det vil være fint at lade kagerne stå ved stuetemperatur i 5-10 minutter før servering. Rigtig god fornøjelse!
Mange kageglade hilsner
Helle
hej
jeg vil rigtig gerne lave dem til mange ca 25 stk men har ikke 25 ringe har du en ide til hvad jeg kan gøre i stedet ,tak
Hej Charlotte
Du kan eventuelt lave kagen i en springform eller mindre bradepande og derefter bruge en rund udstiksform til at udstikke mindre stykker af kagen. Håber det kan hjælpe dig lidt videre. Rigtig god bagelyst!
Mange hilsner
Madsymfonien
Sikke flotte kager
Tusind tak, Christina 🙂
Kan denne fryses?
Hej Christina
Kagerne med hyldeblomstmousse og jordbær er fryseegnede. Rigtig god fornøjelse!
Mange hilsner
Helle
Hej, dine kager ser vildt lækre ud.
Er blevet inspireret til at lave en kage, med hyldeblomstmoussen i.
Jeg vil lave to mousser i alt og bruge det som en lagkage, har du en idé til en mousse der ville supplere hyldeblomsten godt?
Mvh Maj
Hej Maj
Mange tak for din søde kommentar. Jeg er glad for, at du kan finde inspiration på min blog – super skønt! Mums, lækkert at du vil lave hyldeblomstmousse. Generelt passer hyldeblomst rigtig godt sammen med sommerbær – så du kan måske lave en mousse med jordbær eller hindbær. Lad mig endelig vide, hvis du har flere spørgsmål. Rigtig god fornøjelse!
Mange hilsner
Helle
Hej, kagen ser lækker ud, og lige hvad jeg søgte, men har du måske et alternativ til nødderne i kagebunden ? hovedpersonen for festen kan nemlig ikke tåle nødder :/
Mvh. Maria
Hej Maria
Mange tak for din kommentar. Du kan erstatte nøddebunden med en kiksebund – det vil helt sikkert blive et hit! Du kan finde opskriften på kiksebunden her http://www.madsymfonien.dk/kage-med-blaabaermousse-og-kiksebund/
Rigtig god bagelyst!
Mange hilsner
Helle
Hejsa.
Disse kager ser virkelig fine og lækre ud, og jeg vil egentlig gerne prøve at lave dem. Men min mand er ikke vild med hyldeblomst. Kan man bruge noget andet i stedet for, som vil være lige så godt ?
Mvh Mette S.
Jeg synes dine kager ser så lækre og indbydende ud, tak fordi du deler:)
Man skal bruge cremefraiche i moussen, men kan man erstatte det med yoghurt?
Hej Tenna
Tusind tak for dine rosende ord – jeg er så glad for, at du følger med på min blog! Hvis du vil bruge en yoghurt, er det vigtigt at vælge en med en ret høj fedtprocent – jeg kan anbefale dig at bruge en græsk yoghurt med 10% fedt. Håber mit svar kan hjælpe dig videre!
Mange hilsner
Helle
Hej Helle,
Jeg er blevet meget inspireret og har derfor besluttet mig for at lave denne dessert til pinse til familien.
Jeg er i gang med at lave en prøve så jeg er helt klar på hvordan jeg skal gøre før jeg laver den helt store portion, men har fået lidt problemer. Til hyldeblomstmoussen skal der 38% cremefraiche i som skal piskes til en fast masse, jeg havde kun 18% så det brugte jeg. Det vil ikke blive til en fast masse, det vil kun være flydende. Er det fordi at det er 18% eller skal jeg piske noget mere?
Hilsen Helena
Hej Helena
Tak for din hilsen. Ej, hvor hyggeligt at du vil lave en kage til familien – det bliver de helt sikkert meget glade for. Jeg vil anbefale dig at bruge en cremefraiche 38%, da den er mere cremet og flødeagtig – den er også nemmere at piske til en fast masse. Det er stort set umuligt at piske en cremefraiche 18% til en cremet masse. Håber mit svar kan hjælpe dig videre ellers må du endelig sige til. Rigtig god fornøjelse!
Mange hilsner
Helle
Hej Helle.
Det er nogle virkelige flotte og meget indbydende kager du laver. Jeg er på udkig efter en dessert, jeg skal lave til min datters konfirmation. Hun er faldet over denne, vi har forsøgt at lave den, men bunden blev så hård at den næsten ikke kunne hakkes over, og moussen smagte ikke af hyldeblomst, men af citron. Jeg er klar over at jeg så har puttet for meget citron i, men tænker, hvis jeg putter mere koncentreret hyldeblomst i, skal der så også ændres i de andre forhold, for at den ikke bliver for flydende ? Tænker at jeg vil gøre et forsøg mere, med samme bund og et forsøg med kiksebund.
Jeg brugte cremefraise 18 %, kan det have gjort en forskel ?
Hilsen Mette
Hej Mette
Tusind tak for din søde hilsen. Ej, det lyder lækkert, at I er på udkig efter en dessert til din datters konfirmation. Jeg er ked af at høre, at kagen ikke blev den helt store succes første gang, at I prøvede den. Det er vigtigt, at kagen står 15-30 minutter ved stuetemperatur før servering ellers er det tæt på umuligt at skære kagen i mindre stykker. Derudover er det vigtigt at vælge en lidt dyrere hyldeblomstsaft med masser af smag – jeg brugte selv en økologisk saft fra Urtegaarden. Som du selv nævner, er det vigtigt at være lidt påpasselig med citron. Hvis du ønsker at tilsætte mere hyldeblomstsaft, vil det være en god idé at ændre lidt på de andre forhold – måske en halv portion mere. Jeg brugte selv en cremefraiche 38%, som er mere cremet og flødeagtig – den ville jeg foretrække at bruge. Håber mit svar kan hjælpe dig lidt videre, og at du har mod på at prøve kagen igen. Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål. Jeg håber, I får en skøn konfirmation for din datter.
Mange hilsner
Helle
hejsa jeg håber du vil fortælle mig hvor langt tid man skal bruge på at lave denne desert jeg er ved at uddanne mig til ernæringsassistent og skal snart til eksamen og vil gerne bruge denne opskrift hvis jeg kan nå at lave den mvh Charlotte
Din kage ser simpelthen bare så fin og lækker ud, jeg har kun 1ring, men har købt det plastik til at forme den fint med, men tænker at skære et nedløbsrør til så det har samme str. Som ringen, bare en ide så man ikke bruger en foremue på ringe, når man alligevel bruger plastik rundt om
Hej Helle
Fik ikke rigtig fat i hvordan man lavede jordbær géleen.
Mange hilsner Fra Maria:)
Elsker denne kage… og vil nu gøre den til vores bryllupskage. Men jeg overvejer at dække den med en marmor glaze i stedet for gele… tror du moussen ville kunne bære det?
Venlig hilsen
Maria
Hej. Det så skøn ud den kage:-)
Men jeg vil gøre kagen glutenfri hvilket ikke er svært men den skal også være laktosefri. Så jeg kan ikke få creme fraiche 38% Max 15% . Hvad kan jeg så bruge?
Der findes ikke græsk yoghurt i laktosefri. Kunne jeg evt bruge skyr?
hej Helle MEGA FLOTTE KAGER!!!
de lyder super lækre og jeg tror de ville blive et hit hjemme på køkken bordet. min søster og jeg laver sådan noget bagedyst en gang om året her hjemme og jeg er den mindste (dvs. jeg aldrig vinder) men nu må det være nok…
problemet er bare at vi altid laver den her bagedyst om vinteren så tror du de her lækre kager stadig kunne blive gode hvis de blev serveret om vinteren? og ville nogle små chokolade knapper gøre det lidt mere vinter hyggeligt??
hej Helle MEGA FLOTTE KAGER!!!
de lyder super lækre og jeg tror de ville blive et hit hjemme på køkken bordet. min søster og jeg laver sådan noget bagedyst en gang om året her hjemme og jeg er den mindste (dvs. jeg aldrig vinder) men nu må det være nok…
problemet er bare at vi altid laver den her bagedyst om vinteren/foråret så tror du de her lækre kager stadig kunne blive gode hvis de blev serveret om vinteren/foråret? og ville nogle små chokolade knapper gøre det lidt mere vinter/forårs hyggeligt??
Hej
Har prøvet at lave den en gang før den er super god!
Jeg skal bruge din flotte kage til vores bryllup den 18 august!
Jeg vil høre kan jeg godt begynde at lave dem nu også sætte dem på frost, hvor jeg tag dem op om fredag og sætter i køleskabet til om lørdag!
Hej Helle !
Jeg skal lave til 13 personer. Skal jeg så bare gange alt i denne opskrift med 3 ? Altså 9 husblas ætil moussen og 6 husblas til gele.
Og hvis jeg bruger frosne jordbær skal der så stadig vand ved.