I forgårs lavede jeg en lille delikat halvkugle af hvid chokolade, fyldte den med et lag af den skønneste skovbærmarcipan, et lag af luftig og lækker jordbærmousse, et lag af en fyldig og dejlig nougatcreme og til sidst en hasselnøddebund. En fin lille kage som er skøn og utrolig flot at se på. Måske en kage du kan forkæle din mor med til mors dag på søndag? Jeg ville i hvert fald blive meget glad og utrolig overrasket, hvis min William på 8 måneder lavede den til mig på søndag!
Opskrift (5 stk.)
Nøddebund
6 æggeblommer
6 æggehvider
175 g sukker
3 tsk. hvedemel
175 g finthakkede hasselnødder
Jordbærmousse
150 g frosne jordbær
40 g sukker
0,5 spsk. citronsaft
1,5 ark husblas
1 dl piskefløde
Chokoladeskal
150-175 g hvid chokolade
Fyld
150 g ODENSE marcipan med skovbær eller ODENSE marcipan
75-100 g ODENSE nougatcreme eller ODENSE blød nougat
Pisk æggeblommer og 100 g sukker til en hvid luftig masse. Tilsæt herefter finthakkede hasselnødder og hvedemel. Pisk æggehvider til fast skum og tilsæt den resterende mængde sukker lidt ad gangen.
Klip et rundt stykke bagepapir i samme størrelse som springformen (ca. 24-26 cm i diameter), og læg det i bunden. Smør springformens sider med smør og drys herefter lidt rasp på. Fordel nøddemassen i formen. Bag kagen midt i ovnen ved 150ºC i ca. 45-60 minutter, indtil den er fast og gylden. Tjek eventuelt med en strikkepind eller kødnål, om kagen er bagt nok. Kom et stykke bagepapir på en bagerist, og vend den færdigbagte kage på hovedet, så den flade bund er øverst.
Læg husblas i koldt vand ca. 10 minutter. Kom jordbær, sukker og citronsaft i en gryde. Giv det et lille opkog. Blend jordbærmassen (fx med en stavblender). Kom jordbærmassen tilbage i gryden, og varm den ved medium varme. Vrid husblassen fri for vand, og kom den ned i gryden. Rør rundt, indtil husblassen er opløst. Afkøl jordbærmassen helt. Stil den eventuelt i køleskabet i ca. 20 minutter. Pisk fløden til en let skum, og vend det i jordbærmassen.
Kom 3/4 af den hvide chokolade i en varmefast skål over et vandbad. Lad det smelte ved svag varme. Fjern chokoladen fra gryden, når temperaturen måler 43ºC. Kom den resterende usmeltede chokolade i en skål, og bland den sammen med den smeltede del. Pensl et tyndt lag af chokoladen i en silikoneform – brug eventuelt en bagepensel. Jeg har brugt en halvkugleformet silikoneform, hvor hver form måler 8×4 cm – man kan bruge hvilken som helst silikoneform. Stil formen i fryseren i ca. 10 minutter, så chokoladen kan størkne. Find silikoneformen frem fra fryseren, og pensl endnu et lag af chokoladen, så formen er godt dækket. Stil formen tilbage i fryseren i ca. 10 minutter.
Rul marcipanen med skovbær tyndt ud (ca. 3 mm tykkelse) i lidt flormelis. Man kan alternativt bruge en ren rå marcipan uden skovbær. Udstik marcipanen med en rund udstiksform eller et glas (diameter 10 cm). Tryk forsigtigt marcipanen ned på chokoladeskallen i formen.
Fyld herefter et lag af jordbærmousse oven på marcipanen. Fyld den ikke helt op med mousse – der skal være ca. 0,5 cm fri op til kanten.
Udstik nøddebunden med en rund udstiksform eller et glas (diameter 7,5 cm). Kagen er lidt skrøbelig at arbejde med, så man skal være forsigtig. Skær eventuelt kagebunden midt over, så den ikke bliver for høj i formen. Der bliver lidt kage i overskud, som kan fryses og eventuelt bruges til romkugler.
Smør et lag af nougatcreme eller smeltet nougat oven på kagebunden. Vend kagen med nougatcremen nedad, og pres den forsigtigt ned i formen oven på jordbærmoussen. Stil de færdige kager i køleskabet – gerne i 4 timer, så moussen kan sætte sig. Drys eventuelt kagerne med frysetørret hindbær eller jordbær inden servering. Man kan med fordel lave kagerne dagen før eller flere dage i forvejen.
hej
Hej (:
Tager du chokoladen skålen ud af formen inden du putter mousse osv i ?
Hej Debbie
Jeg lader chokoladeskallen blive i formen, mens jeg fylder den med de øvrige ingredienser. Rigtig god bagelyst!
Mange hilsner
Helle
Halløj. De ser jo helt vildt lækre ud og overvejer lidt at prøve at lave dem på lørdag, når jeg skal have gæster. Har du oplevet at skallen er meget skrøbelig og knækker nemt eller bliver den stabiliseret af fyldet?
Hej Sanni
Tusind tak for din kommentar. Det lyder dejligt, at du måske vil lave kagerne til dine gæster. Jeg synes ikke, at skallen er skrøbelig – fyldet er med til at stabilisere chokoladen. Rigtig god fornøjelse!
Mange hilsner
Helle
Hej.
Jeg synes dine kager er så flotte og indbydende, at nu bliver jeg altså langt om længe nød til at afprøve dem:)
Men jeg har et spørgsmål ang. dine halvkugleforme.
jeg har set de findes med diameter på henholdsvis 6, 7 og 8 cm.
Hvilken størrelse finder du passende, hvis man serverer én kage uden andet til per person?
det er svært at vurderer, når jeg kun kan se dem over nettet.
Jeg tænker selv 7 eller 8 cm i diameter.
På forhånd tak
Mvh Tenna
Hej Tenna
Mange tak for din søde kommentar – hvor er det dejligt, at du har mod på at afprøve mine opskrifter. Med hensyn til størrelsen på halvkugleformen har jeg selv brugt en på 8 cm – og det var en passende størrelse til en person uden andet. Håber mit svar kan hjælpe dig videre ellers må du endelig sige til. Rigtig god bagelyst!
Mvh. Helle
Absolutely indited articles , regards for entropy. Alina Zebedee Delanos