6 Flares 6 Flares ×

Jeg holder meget af sommeren, hvor jeg plukker jordbær, solbær og blåbær i vores have til brug i kager, desserter, grød eller til at spise frisk med mælk eller fløde på. Men her i sensommeren og starten af efteråret skal der for alvor høstes frugt i vores skønne have.

Vi har seks sorter af æbletræer og to pæretræer – og i år tegner til at blive et godt æbleår. Desværre har vi ikke kunne bestemme præcis, hvilke sorter vi har, men har prøvesmagt os frem til, at vi har et godt mix af sommeræbler og nogle lidt senere sorter, som skal hænge lidt længere – det er vi godt tilfredse med, da det forlænger sæsonen. Det er derfor ret naturligt og nærliggende, at der i efteråret vil komme en række opskrifter, hvor æbler og pærer har hovedrollerne – så hold øje med bloggen.

I dag kom der søndagsgæster til kaffen – det krævede selvfølgelig nybagte boller. En dejlig grovbolle med revne æbler, tørrede tranebær og kanel. Bollerne er sødet med mørk og krydret lynghoning. Jeg brugte to af vores “Snehvideæbler” – ja, det er nok ikke det korrekte navn for sorten, men da vi ikke kender navnet, må udseendet tale for sig selv – så vi døbte hurtigt æblerne til “Snehvideæbler” pga. den utrolig flotte og eventyrlige røde farve.

Grovboller med snehvideæbler

Grovboller med Snehvideæbler (15 stk.)
50 g smør
1,75 dl mælk
35 g gær
1 dl A38
0,75 tsk. salt
3 tsk. kanel
2 spsk. dansk lynghonning
100 g fuldkornsspeltmel
450-500 g hvedemel
2 store Snehvideæbler
150 g tørrede tranebær

Kom smør i en tykbundet glasskål, og smelt det i mikrobølgeovnen. Tilsæt mælk til det smeltede smør. Smuldr gær i en skål, og hæld den fingervarme mælkeblanding i samme skål. Bland det godt sammen i ca. 5 minutter. Tilsæt A38, salt, kanel, lynghonning, fuldkornsspeltmel og det meste af hvedemelet (gem ca. 50 g af hvedemelet). Ælt dejen godt igennem i ca. 5-10 minutter. Tilsæt eventuelt det sidste hvedemel alt efter, hvor klistret dejen er.

Vask og skræl æblerne. Riv æblerne på den grove side af et rivejern. Tilsæt æbler og tranebær til dejen, og ælt det godt sammen. Del dejen i 15 lige store stykker, og form dem til boller. Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 2 timer. Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne ved 180°C varmluft i 15-20 minutter. Afkøl de færdige boller på en rist.

Grovboller med snehvideæbler

Grovboller med snehvideæbler

 

6 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 6 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 6 Flares ×
Konrad Kaskelot - plakater til børneværelset