2.3K Flares 2.3K Flares ×

Håber I alle havde en skøn juleaften og nogle dejlige juledage – det havde jeg. Der var dejligt selskab, hygge, gode grin, flotte gaver og ja ikke at forglemme mad i rigelige mængder. Det lykkedes mig utroligt nok år efter år at fejlvurdere min egen evne til spise, så selvfølgelig spiste jeg også “nok” i år – men jeg tænker, at det nok både er en tradition og folkesygdom.

Efter at have mæsket mig i julemad, juleknas og juleguf i flere dage kom jeg til endnu en tilbagevendende tradition – dårlig samvittighed – nu skal vi altså til at spise noget let og sundt – salat og masser af grønt. Selvfølgelig skal vi det, men så kom næste indskydelse – det gør vi efter nytår, for nytårsaften skal vi have noget lækkert at spise og ikke mindst en dejlig dessert, så kan vi revidere nytårsforsætterne i januar.

Temaet for min nytårsdessert er surprise…lakrids! Ligesom det er skik og brug ved f.eks. bryllupper i USA skulle jeg selvfølgelig lave en “rehearsal dinner” på desserten for at teste, om det ville gå til nytår – ok, det var måske ikke strengt nødvendigt, men en god undskyldning for at bruge nogle timer i køkkenet og nyde lidt sødt efterfølgende. Resultatet blev en dessert bestående af tre dele.

 

Dessert til nytårsaften 2013


Del 1. Lakridstærte: En lille sprød tærtebund med dejlig smag af vanilje, smør og lakridsprikker. Fyldet er fyldig mørk chokolade og på toppen en kulsort og blank lakridsgelé.

Del 2. Lakridskage med hindbærcreme og hvid chokolade: En kuppel lavet af cremet hvid chokolade drysset med lakridspulver, fyldt med frisk hindbærcreme og afsluttet med en lakridsmarcipanbund.

Del 3. Pebermynte- og lakridsmousse: En lækker todelt mousse med pebermynte- og lakridsmousse. Begge er smagfulde, og de smager godt sammen. Det er frisk og anderledes – prøv det!

Jeg har pyntet tallerkenen med spiselige sølvflager, små sølvfarvede sukkerkugle og et lille drys af lakridspulver. Ja, der er ingen vafler, is, nøddekurve, skiveskåret frugt eller fyrværkeri i min nytårsdessert, men jeg håber, den kan inspirere jer lidt til en nytårsdessert. Lav den komplet med alle tre dele eller nøjes med en af dem. Rigtig god fornøjelse! Jeg ønsker jer alle et godt og lykkebringende nytår.

 

Små lakridstærter (ca. 10 stk.)

Mørdej
60 g smør
100 g hvedemel
25 g sukker
3 tsk. vaniljesukker
1,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder
Et halvt sammenpisket æg

Chokoladeganache
100 g piskefløde
100 g grofthakket mørk chokolade

Lakridsgelé
2 blade husblas
35 g Johan Bülow Sweet Liquorice Syrup
45 g vand

Skær smørret i mindre stykker i en skål, og smuldre det sammen med melet, til der ingen klumper er. Tilsæt sukker, vaniljesukker og lakridspulver. Saml dejen hurtigt med et sammenpisket halvt æg. Lad mørdejen hvile i køleskab i ca. 30 minutter.

Rul mørdejen ud til en stor cirkel (ca. 2-3 mm i tykkelsen), og udstik cirkler med en kageudstikker (8 cm i diameter), der passer perfekt i de små tærteforme (diameter 7 cm). Pensl de små tærteforme med lidt olie, og læg dejen i formene. Bag de små tærtebunde ved 200°C i 12-15 minutter på den midterste rille i ovnen. Lad dem afkøle på en rist.

Varm piskefløden op, til den er lige ved at nå kogepunktet. Skru ned til svag varme og tilsæt chokoladen. Rør rundt i blandingen, indtil det er en ensartet ganache. Lad massen køle helt af ved stuetemperatur. Kom ganachen i en sprøjtepose, og fordel den i tærtebundene.

Læg husblassen i koldt vand ca. 10 minutter. Kom lakridssirup og vand i en gryde, og varm det ved svag varme i 3-5 minutter. Vrid den udblødte husblas fri for vand, og bland det godt sammen med lakridssiruppen. Lad det køle helt af. Fordel lakridsgeléen oven på chokoladeganachen. Stil kagerne i køleskabet i ca. 30 minutter, så geléen kan stivne. Opbevar kagerne i en tætsluttende dåse på køl.

 

Små lakridstærter

 

Lakridskager med hindbærcreme og hvid chokolade (ca. 8 stk.)

Kagebund
2,5 pasteuriserede æggehvider
300 g groft revet marcipan
3,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder

Chokoladeskal
150 g hvid chokolade

Hindbærcreme
150 g hindbær
1 dl piskefløde
125 g mascarpone
15 g flormelis
3 tsk. vaniljesukker

Pisk de pasteuriserede æggehvider til fast skum ved hjælp af en håndmixer. Tilsæt revet marcipan og lakridspulver, og rør forsigtigt til en ensartet masse.

Dæk en bageplade med bagepapir og tegn herpå to firkanter (16 x 16 cm). Fordel marcipanmassen inden for firkanterne, og glat den ud med en kniv. Bag bundene midt i ovnen ved 175°C i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne. Lad dem afkøle på en rist. Brug en skarp kniv til at løsne bundene fra bagepapiret.

Udstik små cirkler af kagen ved at bruge en rund udstiksform med en diameter på 5 cm.

Kom 75 g finthakket hvid chokolade i en varmefast skål, og smelt den over et vandbad ved mellemhøj varme. Fjern den varmefaste skål fra vandbadet, når chokoladens temperatur måler ca. 40°C. Tilsæt yderligere 25 g finthakket hvid chokolade til den smeltede chokolade, og rør det godt sammen. Når chokoladens temperatur måler 29-31°C, er den klar til brug. Pensl et lag chokolade i silikoneformen (jeg har brugt en halvkugleformet silikoneform). Hver form måler Ø60×35 mm – man kan sagtens bruge en anden silikoneform. Stil formen i fryseren i ca. 10 minutter.

Smelt den resterende del chokolade på samme måde som beskrevet i afsnittet ovenfor. Find silikoneformen frem fra fryseren, og pensl endnu et lag chokolade, så formen er dækket godt til. Stil formen tilbage i fryseren i ca. 10 minutter.

Kom hindbær i en gryde, og kog dem ved mellemhøj varme i ca. 6-8 minutter. Sigt massen gennem en finmasket si for at fjerne de mange kerner fra hindbærrene. Lad hindbærsylten afkøle.

Pisk fløden til en let skum. Pisk mascarpone, flormelis, vaniljesukker og hindbærsylt sammen i en anden skål. Tilsæt den letpiskede flødeskum, og bland det forsigtigt sammen. Kom hindbærcremen i en sprøjtepose, og fordel den i chokoladeskallen. Pas på med ikke at fylde chokoladeskallen med for meget creme, da der også skal være plads til kagebunden. Kom til sidst kagebunden oven på cremen.

Tryk herefter forsigtigt kagerne ud af silikoneformen. Stil kagerne på køl i et par timer i en tætsluttende beholder inden servering.

 

Lakridskager med hindbærcreme og hvid chokolade

 

Pebermynte- og lakridsmousse (ca. 6 personer)

Pebermyntemousse
200 g piskefløde
100 hvid chokolade
15-20 dråber Wilton Candy Flavoring (pebermynteessens)

Lakridsmousse
1 dl piskefløde
125 g mascarpone
25 g flormelis
4 tsk. Johan Bülow Sweet Liquorice Syrup
0,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder

Varm piskefløden op, til den er lige ved at nå kogepunktet. Skru ned til svag varme og tilsæt chokoladen. Rør rundt i blandingen, indtil det er en ensartet ganache. Tilsæt herefter pebermynteessens, og bland det godt sammen.

Hæld massen over i en skål, og dæk skålen med husholdningsfilm. Stil den i køleskabet minimum 3 timer eller gerne til næste dag. Pisk massen til en cremet og luftig mousse med en elpisker. Kom moussen i en sprøjtepose.

Fortsæt med at lave lakridsmoussen. Pisk fløden til en let skum. Pisk mascarpone, flormelis, lakridssirup og lakridspulver godt sammen. Tilsæt den letpiskede flødeskum, og bland det forsigtigt sammen. Kom lakridsmoussen i en sprøjtepose, og fordel den i et snapseglas/shotglas. Fordel et lag af pebermyntemoussen oven på lakridsmoussen. Stil glassene med mousse på køl – moussen skal serveres iskold.

 

Pebermynte- og lakridsmousse

2.3K Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 2.3K StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 2.3K Flares ×
Konrad Kaskelot - plakater til børneværelset