99 Flares 99 Flares ×

Glædelig jul alle sammen! Håber I alle har haft nogle skønne juledage og ikke mindst juleaften. Det har jeg – kunne ikke være bedre. Jeg fik givet og modtaget nogle skønne gaver, spist dejlig mad og hygget med familien, så skønt – så skønt!

Jeg har glædet mig rigtig meget til nytårsdesserten. Ligesom sidste år kommer jeg med mit bud på, hvad man kan lave af desserter til årets sidste og måske festligste aften. Den består af tre elementer, alle hvori lakrids indgår. For mig er lakrids bare sagen. Håber I tager godt imod mine forslag, og at det kan inspirere og hjælpe jer til at lave nogle lækre desserter nytårsaften. I behøver nødvendigvis ikke at lave alle tre elementer – måske I kan nøjes med en eller to og eventuelt supplere med nogle andre elementer fx lidt is, frugt eller hvad netop I holder af.

Dessert til nytårsaften 2014

Del 1. Petit marcipankage med lakridsskum
En saftig og luftig marcipanbund med masser af vanilje og med dejlig marengsskum tilsat lakridspulver. Maricpan, skum og lakrids er bedste venner – en fin lille kagehapser, som er nem og rigtig lækker.

Del 2. Sprød trekantet kage med lakridscreme
En skøn trekantet kage med tynde sprøde lag. Bunden er en smørbagt mørdejsbund med lakridsprikker. Det midterste lag er hvid chokolade og øverste lag igen en dejlig mørdejsbund. Mellem lagene er der dutter af lakridscreme. Kagen er pyntet med lakridspulver og frysetørret hindbær. En elegant og delikat kage, hvor sprødheden er i centrum.

Del 3. Champagnemousse med lakridslåg
Jeg havde sidste år stor succes med en lille mousse. Det var dejligt med noget koldt, og det er meget dekorativt i et lille shotglas. I år har jeg lavet en champagnemousse med et låg af kulsort lakridsgelé. Det ser super godt ud med det sorte lag og den hvide mousse. Den fine lakridssmag og lettere syrlige champagnesmag fungerer rigtig godt sammen. Brug den champagne eller mousserende vin, du holder af. Jeg synes, det smager lækkert med en vin, der ikke er alt for sød – men det er helt op til dig.

Tallerkenen er pyntet meget enkelt med spiseligt sølvstøv, små sølvfarvede sukkerkugler, frysetørret hindbær og en smule lakridsdrys. Jeg ønsker jer alle et godt og lykkebringende nytår!

Dessert til nytårsaften 2014

 

Petit marcipankage med lakridsskum

Opskrift (ca. 7 sammenlagte kager)

Marcipankage
50 g smør
50 g sukker
Korn fra en vaniljestang
1 æg str. M/L
150 g marcipan
25 g hvedemel

Lakridsskum
25 g hvid chokolade
0,25 dl pasteuriseret æggehvide
20 g flormelis
0,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder

Tænd ovnen på 180ºC. Pisk stuetempereret smør, sukker og vaniljekorn godt sammen. Tilsæt et æg, og pisk godt, indtil det er en luftig masse. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet, og pisk den sammen med æggemassen. Tilsæt hvedemel, og rør det godt sammen til en ensartet masse. Fordel dejen i en springform (22-24 cm) beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen, indtil den er fast og gylden – den skal bages ca. 15 minutter. Lad kagen afkøle i springformen. Udstik små cirkler af kagen ved at bruge en rund udstiksform med en diameter på 3 cm.

Smelt hvid chokolade i en mikrobølgeovn eller over et vandbad. Pisk æggehviden til fast skum, og tilsæt flormelis lidt ad gangen. Pisk godt i 5-10 minutter. Tilsæt lakridspulver til den hvide chokolade. Kom 1/3 af den stiftpiskede æggehvide i den lune chokolade, og rør det hurtigt sammen. Tilsæt herefter den resterende del af den stiftpiskede æggehvide til chokoladen, og vend det forsigtigt sammen. Fyld lakridsskummet i en engangssprøjtepose med en rund tyl. Stil skummet på køl en times tid.

Sprøjt lakridsskummet på de små marcipanbunde, og læg dem sammen. Pynt dem med frysetørret hindbær og lidt rå lakridspulver. Opbevar kagerne på køl i en tætsluttende beholder, indtil de skal serveres. Kagerne kan sagtens laves dagen i forvejen.

Petit marcipankage med lakridsskum

 

Sprød trekantet kage med lakridscreme

Opskrift (ca. 12 sammenlagte kager)

Lakridsmørdej
60 g smør
100 g hvedemel
40 g flormelis
3 tsk. vaniljesukker
1,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder
2 æggeblommer

Lakridscreme
1,5 blad husblas
1,5 dl piskefløde
80 g hvid chokolade
4 tsk. Johan Bülow Sweet Liquorice Syrup
0,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder

Hvid chokolade
200 g

Skær smørret i mindre stykker i en skål, og smuldre det sammen med melet, til der ingen klumper er. Tilsæt sukker, vaniljesukker og lakridspulver. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Lad lakridsmørdejen hvile i køleskab i ca. 30 minutter.

Rul mørdejen ud til en stor cirkel (ca. 2-2,5 mm i tykkelsen), og udstik trekanter med en kageudstikker (7,5 cm i diameter). Bag kagerne ved 180°C i ca. 10-12 minutter på den midterste rille i ovnen. Lad dem afkøle på en rist.

Læg husblassen i koldt vand ca. 10 minutter. Kom piskefløden i en lille gryde, og varm den i 3-4 minutter. Tag gryden af lige inden, fløden begynder at koge. Hæld den varme fløde over den hvide chokolade, og rør det godt sammen. Vrid den udblødte husblas fri for vand, og smelt den sammen med chokoladeblandingen. Tilsæt lakridssirup og -pulver. Stil cremen i køleskabet i 4 timer eller gerne til næste dag.

Smelt 120 g af den hvide chokolade over et vandbad, indtil den har en temperatur på ca. 48°C. Fjern herefter den smeltede chokolade fra vandbadet og tilsæt 80 g hvid chokolade. Når chokoladen har nået en temperatur på 28-30°C, er den klar til brug. Smør chokoladen ud i et tyndt lag (ca. 2 mm i tykkelsen) på et stykke bagepapir ved hjælp af en paletkniv. Stil chokoladen i fryseren i ca. 5 minutter. Find chokoladen frem fra fryseren, og udstik trekanter med en kageudstikker (7,5 cm i diameter). Stil chokoladen tilbage i fryseren i ca. 10 minutter. Løsn chokoladetrekanterne fra bagepapiret, og stil dem køligt.

Pisk den afkølede creme godt igennem i 5 minutter, indtil den er luftig og tyk. Kom cremen i en engangssprøjtepose med en rund tyl. Sprøjt små lakridsdutter på en mørdejsbund, placer en hvid chokoladetrekant ovenpå og sprøjt små lakridsdutter herpå. Afslut kagen med endnu en mørdejsbund. Pynt med spiseligt sølvstøv og rå lakridspulver. Opbevar kagerne på køl i en tætsluttende beholder, indtil de skal serveres. Kagerne kan sagtens laves dagen i forvejen.

Sprød trekantet kage med lakridscreme

 

Champagnemousse med lakridslåg

Opskrift (ca. 10 stk.)

Champagnemousse
3 blade husblas
1,25 dl champagne eller mousserende vin
25 g flormelis
1,5 dl piskefløde
150 g 38% cremefraiche eller mascarpone

Lakridsgelé
2 blade husblas
50 g Johan Bülow Sweet Liquorice Syrup
50 g vand

Læg husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Kom champagne eller mousserende vin i en gryde, og varm det i 3 minutter – det skal ikke koge. Vrid den opblødte husblas fri for vand, og smelt den i champagnen. Lad det afkøle. Pisk fløden til skum. Pisk cremefraiche og flormelis til en luftig masse. Bland flødeskum, cremefraiche og champagne sammen i en skål. Fordel champagnemoussen i små shotglas, og stil det i køleskabet. Forbered nu lakridslåget til moussen.

Læg husblassen i koldt vand ca. 10 minutter. Kom lakridssirup og vand i en gryde, og varm det ved svag varme i 3-5 minutter. Vrid den udblødte husblas fri for vand, og bland det godt sammen med lakridssiruppen. Lad det køle helt af. Fordel lakridsgeléen oven på champagnemoussen. Stil moussen tilbage i køleskabet i 4 timer eller gerne til næste dag. Moussen kan sagtens laves dagen i forvejen.

Champagnemousse med lakridslåg

 

99 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 99 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 99 Flares ×
Konrad Kaskelot - plakater til børneværelset