Blåbær indeholder mange gode vitaminer og anthocyaniner. En god chokolade indeholder masser af kakao, kakaosmør, anthocyaniner og catechiner. Jeg har derfor hurtigt konkluderet, at denne flotte mørke og lilla dessert til nytårsbordet nærmest er helsemad og helt sikkert kun vil gavne, hvis man spiser den (selvfølgelig alt med måde).
Kombinationen af de syrlige blåbær i den lækre cremede mousse sammen med den saftige chokoladekokosbund er bare perfekt. Det er en dessert, som kræver lidt mere appetit end den klementinchokolademousse, jeg postede i går, men man kan eventuelt skære nogle mindre stykker. Opskriften passer til 10-12 personer.
Chokoladekokosbund
75 g smør
100 g mørk chokolade (55% kakaoindhold)
1,25 dl mælk
100 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
40 g kokosmel
30 g kakaopulver
60 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
2 æg
Tænd ovnen på 180ºC. Kom smør, chokolade, mælk og sukker i en gryde. Smelt det til en jævn masse ved svag varme.
Bland vaniljesukker, kokosmel, kakaopulver, hvedemel og bagepulver sammen i en skål.
Pisk æggene til en luftig og tyk masse, og bland det godt sammen med chokolade- og melblandingen. Smør en springform (22-24 cm) med smør eller olie, og hæld dejen i formen. Bag kagen midt i ovnen, indtil den er fast – den skal bages ca. 15-20 minutter. Lad kagen afkøle i springformen.
Blåbærmousse
225 g frosne blåbær
2 pasteuriserede æggeblommer
50 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
1,25 dl neutral yoghurt, ymer eller creme fraiche
4,5 blade husblas
2 dl piskefløde
Læg husblassen i koldt vand ca. 10 minutter. Kom blåbær i en lille gryde, og giv det et opkog i 3-4 minutter. Brug en ske til at mase bærene, og kom herefter massen igennem en si og over i en lille gryde. Kog bærene i få minutter. Vrid den udblødte husblas fri for vand, og smelt den sammen med bærene. Lad det afkøle.
Pisk æggeblommer, sukker og vaniljesukker til en luftig og tyk masse med en håndmixer – det tager ca. 5 minutter. Tilsæt neutral yoghurt til æggeblommerne. Pisk fløden til skum, og vend det sammen med æggeblommemassen. Tilsæt herefter de letafkølede blåbær til massen. Fordel blåbærmoussen på chokoladekokosbunden direkte i springformen, og stil kagen i køleskabet. Lad moussen stivne mindst 4 timer eller gerne til næste dag.
Hej
Den ser super god ud den dessert, og jeg har planlagt at lave den her til formiddag, da min mand har fødselsdag i morgen. Nu ser jeg imidlertid, at det ikke er beskrevet, hvordan blåbær med husblas blandes med moussen. Kan du skrive en udførlig beskrivelse af dette? Skal den stivnede blåbærgele fx piskes op, eller hvad skal man gøre for at blande? Jeg har før arbejdet med husblas og har ikke de bedste erfaringer, så ellers må jeg skynde mig at finde en anden dessert, som bruger de samme ingredienser.
Krydser fingre for at du ser denne kommentar.
Mvh. Mathilde
Hej Mathilde
Mange tak for din kommentar. I min opskrift skriver jeg, at husblassen skal opløses i de varme blåbær 🙂
Se beskrivelsen her: “Læg husblassen i koldt vand ca. 10 minutter. Kom blåbær i en lille gryde, og giv det et opkog i 3-4 minutter. Brug en ske til at mase bærene, og kom herefter massen igennem en si og over i en lille gryde. Kog bærene i få minutter. Vrid den udblødte husblas fri for vand, og smelt den sammen med bærene. Lad det afkøle.”
Håber det kan hjælpe dig videre. Rigtig god bagelyst.
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej Helle
Ih, hvor fantastisk med svar – er så glad nu! Det jeg spørger ind til er, hvordan den afkølede blåbær+husblas skal blandes med de øvrige ingredienser. For hvis den efter afkøling er blevet til en stiv gele, så kan jeg jo ikke umiddelbart røre den i cremen? Skal den i så fald efter afkøling piskes? For da at blive vendt i cremen og så lagt på kagen?
KH Mathilde
Hejsa Mathilde
Blåbærmassen må gerne være lidt lun, når den blandes sammen med cremen. Blåbærmassen må endelig ikke blive så kold, at det bliver til en stiv gelé. Håber mit svar kan hjælpe dig videre ellers må du endelig sige til.
Mange hilsner
Helle
Ah, det var præcis det svar jeg havde brug for – tak! Nu krydser jeg fingre, og håber at det lykkes:-)
Kan man bare skifte bærene ud med jordbær? 🙂
Hej Brian
Tak for din kommentar. Jeg vil mene, at du sagtens kan bruge jordbær i stedet for 😉 Rigtig god bagelyst!
Hvis man ikke kan lide kokos, hvordan er blandingsforholdet så på bunden?
Hej Jannie
Du kan erstatte kokosmelet med ekstra hvedemel eller finthakkede nødder. Håber det kan hjælpe dig videre.
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej Helle..
Kan jeg bruge erstatte blåbær med hindbær ? 🙂 🙂
Hilsen fra Dorthe
Hej Dorthe
Ja, du kan fint erstatte blåbær med hindbær 😉 Rigtig god bagelyst!
Nu har jeg lavet denne her blåmousse et par gange og den smager bare super godt 🙂 men ville hører om jeg kan lave blåbærmoussen dagen før jeg skal bruge den? For den skal nemlig ind i en lagkage jeg skal lave til nytårsaften. Der skal jo laves så meget på selve nytårsdagen, så jeg vil gerne kunne følge med 🙂 Så ja mit spørgsmål er om jeg kan lave blåbærmoussen dagen før, så den så bare står i køleskabet til dagen over?
VH
Tanja Hedegaard
Hej Tanja
Mange tak for din søde kommentar – jeg er meget glad for, at du kan lide blåbærmoussen. Du kan sagtens lave moussen dagen i forvejen 🙂 Rigtig godt nytår!
Mange hilsner
Helle
hej. bruger du kun blåbær saften og tænker du man kunne lave en stor kage og så stikke dem ud når moussen har sat sig ??
Hej Charlotte
Ja, jeg bruger kun selve blåbærsaften – synes det giver det bedste resultat. Du kan sagtens lave en stor kage, og stikke dem ud, når moussen har sat sig. Rigtig god fornøjelse!
Mange hilsner
Helle
Hej Helle
Dine kager ser fantastisk ud 😀
Jeg glæder mig til at bruge dine opskrifter 🙂
Kan man undvære æggeblommerne i moussen
Hilsen
Rania
Hej
Hvad kunne man evt bruge til pynt. Måske en souse
Jeg vil nemli lave det til min datter 20års fødselsdag
Hej Cammilla
Du kan evt. pynte kagen med hvide og mørke chokoladespåner og lidt friske blåbær. Stort tillykke med din datter. Rigtig god fornøjelse!
Mange hilsner
Helle
Er denne kage fryseegnet?
Hej Jette
Ja, kagen er fryseegnet. Rigtig god bagelyst!
Mange hilsner
Helle
Er det muligt at lave kagen dagen før, man skal bruge den?
Hej Helle. Kan man mon dele selve kagen i 2 bunde og ligge moussen imellem? Min søn elsker blåbær, så vil lave den til hans fødselsdag, men ville gerne overtrække med fondant og lave lidt pynt på, men tænker det er nemmere at smøre op med smørcreme, hvis jeg har kage i top og bund?