Som lovet kommer her en anden af mine opskrifter fra Whisky & Rom Magasinet. En svampet, let og alligevel fyldig chokoladekage toppet med lækker luftig whisky-chokolademousse. Kagen smager dejligt af chokolade og moussen fantastisk af whisky, så hvis du kan lide chokolade og whisky, så er det bare med at komme i gang med det samme. Den lille kage med stor smag, der imponerer. Kan spises som dessert, til kaffen, eller når du trænger til at forkæle dig selv eller andre med noget rigtig godt.
Chokoladekage (ca. 15 små kagebunde)
60 g smør
100 g mælkechokolade
1,25 dl mælk
75 g sukker
40 g kakaopulver
80 g hvedemel
0,5 tsk. bagepulver
2 æg
Whiskymousse
200 g mørk chokolade (60% kakaoindhold)
4 pasteuriserede æggeblommer
1 spsk. sukker
2,5 dl piskefløde
3 spsk. Ardbeg Islay Single Malt Whisky 10 år (brug din favoritwhisky som smagsgiver til moussen – men gerne en med saft og kraft, der kan give den mørke chokoloade i moussen lidt modspil. Jeg har brugt en smagfuld klassisk Ardbeg, der med massiv røgsmag, noter af citrus og en diskret sødme er et godt match).
3 pasteuriserede æggehvider
Tænd ovnen på 180ºC. Kom smør, mælkechokolade, mælk og sukker i en gryde. Smelt det til en jævn masse ved svag varme. Bland kakaopulver, hvedemel og bagepulver sammen i en skål. Pisk æggene til en luftig og tyk masse, og bland det godt sammen med de øvrige ingredienser.
Smør en springform (22-24 cm) med smør eller olie, og hæld dejen i formen. Bag kagen midt i ovnen i ca. 13-15 minutter, indtil den er fast. Lad kagen afkøle i springformen. Udstik små
cirkler af kagen ved at bruge en rund udstiksform med en diameter på 5 cm. Der bliver ca. 15 cirkler i alt.
Lav nu whiskymoussen. Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en skål over et vandbad. Pisk æggeblommer og sukker til en luftig og tyk masse med en håndmixer – pisk godt i ca. 5 minutter. Bland den letafkølede, smeltede chokolade sammen med æggeblommerne. Pisk fløden til skum, og vend det sammen med chokolademassen. Tilsæt whisky til moussen.
Pisk æggehvider stive i en skål med rene piskeris. Tilføj en tredjedel af de piskede æggehvider til moussen, og pisk godt. Vend forsigtigt den resterende del af de piskede æggehvider i moussen.
Kom moussen i en engangssprøjtepose, og sprøjt den ud på de små kagebunde. Pynt kagerne med mørk smeltet chokolade. Opbevar kagerne på køl i en tætsluttende beholder, indtil de skal serveres. Kagerne kan holde sig i 2-3 dage på køl.
Yum, elsker desserter med sprit i – de ser vel nok gode ud!
– Anne
Tusind tak, Anne. De smager også skønt af whisky og chokolade 🙂 En rigtig lækkerbisken!
Blev inspireret til at lave fine lækre kager til en dessert tallerken, men moussen er blev lidt for tynd for mig desværre – Har du et fif til at fikse den?
Hej Vibeke
Det lyder dejligt, at du har været i gang med at bruge en af mine opskrifter 🙂 Med hensyn til moussen kan det være, at den smeltede chokolade har været for varm, da du kom den i moussen. Prøv eventuelt at sætte moussen ind i køleskabet en times tid – så er jeg sikker på, at den bliver mere fast. Vent med at pynte kagerne til moussen har været en tur i køleskabet. Håber det kan hjælpe dig videre. Rigtig godt nytår!
Mange kageglade hilsner
Helle
Hej. Den lyder bare lækker den kage!
Vil man kunne bruge moussen i en lagkage, ved du det? 🙂
Mvh Maj
Hej Vibeke
Ved ikke om du stadig er aktiv forumet.
Mit spørgsmål er hvor mange æggehvider skal bruges til whisky
moussen, det står nemlig ikke i opskriften, kun i beskrivelsen at æggehviderne piskes stive og piskes/vendes i massen.
Ellers tak for en lækker opskrift.