1 Flares 1 Flares ×

Chili con carne er en af de retter, hvor alle har deres egen udgave eller mening om, hvordan den skal laves. Versionerne er utallige og spænder bredt, lige fra at være en mild kødsovs uden bønner serveret med ris eller til at være en vulkansk ret, der næsten brænder hul i gryden. Min udgave er middelstærk, og jeg har arbejdet mere med de forskellige smagsnuancer og ikke så meget med en altoverskyggende chilismag.

Chili con carne med muffins og lime-lakridsdipJeg har både øl, chokolade, stjerneanis, kanel og selvfølgelig lakrids i min chili con carne. Den mørke øl tilføjer en lækker bitterhed, chokoladen afrunder smagen og giver en dejlige fylde. Den krydrede smag kommer også fra stjerneanis, kanel og lakridspulver, der hver især bidrager til en varm og krydret eksotisk smag, som er rigtig god.
 
Som tilbehør har jeg lavet nogle små lækre madmuffins med friskhakket chili, snackpeber, rødløg og lidt lakridspulver.
Jeg har også tilsat majs, der er ristet på en pande ved høj varme – de har en grillet og sød smag, der er rigtig god i muffins. 

I stedet for at spise creme fraiche som tilbehør til retten, har jeg lavet en dip. Den består af græsk yoghurt smagt til med skal og saft af limefrugter og lakridspulver. Den har en frisk limesmag og en fin eftersmag af rålakrids – den har stadigvæk en kølende effekt, som gør, at den er super god til retten.
 
God fornøjelse og husk at smage på retten under tilberedningen, så du ikke ender med en overdreven stærk vulkangryde (medmindre det er hensigten).

Chili con carne (4-6 personer)
500 g hakket oksekød
1 spsk. olie
2 rødløg
2 fed hvidløg
3 hele snackpeber
1 frisk rød chilipeber
10 friske cherrytomater
1 dåse hakkede tomater (240 g)
100 g tomatpuré
1,5 dl majs
33 cl Carlsberg Carls Special øl
2 spsk. stærk kaffe
3 tørrede stjerneanis
1 hel kanelstang
1 spsk. røget paprika
1/4 tsk. friskkværnet peber
2,5 tsk. salt
1/4 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder
1 tsk. chilipulver
Saft af en halv lime
1 dåse røde kidneybønner
25 g mørk chokolade (85% kakaoindhold)

Brun det hakkede oksekød i en varm gryde med olie. Tilsæt hakkede rødløg og hvidløg, og steg det sammen med kødet i 5 minutter. Skyl chili- og snackpeber, og hak dem fint. Kassér frø og mellemvægge fra chilipeberen. Tilsæt chili- og snackpeber til kødet, og steg det i et par minutter.

Kom friskhakkede cherrytomater, en dåse hakkede tomater, tomatpuré, majs, øl og stærk kaffe i gryden. Kom stjerneanis og en kanelstang i et tefilter, og læg det i gryden. Tilsæt røget paprika, friskkværnet peber, salt, lakridspulver, chilipulver og saften af en halv lime. Lad retten simre under låg i 30 minutter.

Tilsæt herefter de afdryppede kidneybønner, og kog retten igennem i 10 minutter. Tilsæt mørk chokolade, og lad retten simre yderligere 10 minutter.

Muffins (8 stk.)
150 g hvedemel
125 g rismel eller majsmel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
1/4 tsk. peber
1/4 tsk. chilipulver
1 tsk. røget paprika
1,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder
2 æg
3 spsk. raspolie
2 spsk. mælk
130 g A38
150 g majs
100 g rød snackpeber
1 rødløg
1 tsk. friskhakket rød chilipeber

Tænd ovnen på 200ºC. Bland hvedemel, rismel, bagepulver, salt, peber, chilipulver, røget paprika og lakridspulver sammen i en skål. Pisk æg, olie, mælk og A38 i en anden skål. Bland de tørre og våde ingredienser til en dej (rør ikke for meget).

Rist majs ved høj varme på en pande med olie i 5 minutter. Tilsæt herefter majs, rød snackpeber, rødløg og rød chilipeber til dejen, og vend forsigtigt dejen sammen til en ensartet masse.

Fordel herefter dejen i en smurt muffinform. Bag muffins midt i ovnen i ca. 20-25 minutter. Afkøl muffins på en rist. Jeg vil anbefale, at man fordobler opskriften på madmuffins, hvis den skal passe til 4-6 personer.

Lime-lakridsdip (4-6 personer)
3 dl græsk yoghurt
Saft af 1 lime
Skal af 2 lime
0,5 tsk. Johan Bülow Raw Liquorice Powder

Pres saften af ud af en lime, og bland den sammen med græsk yoghurt i en skål. Riv skallen af to limefrugter på den fine side af rivejernet. Bland limeskal og lakridspulver i den græske yoghurt.

Chili con carne med muffins og lime-lakridsdip

1 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 1 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 1 Flares ×