Efter at have lavet nogle dejlige glas æblesmør tænkte jeg på, om man ikke kunne bruge noget af det til at fremtrylle en nem og lækker efterårskage. Resultatet blev en lille lækker tærte bestående af en sprød mørdej, marcipanfyld, æblesmør og en topping af nøddekaramel. Jeg valgte at servere kagen med en lille bitte kugle af min hjemmelavede vaniljeis (det skulle jo ikke blive for usundt). Nedenstående opskrift giver 7 mini-æbletærter.
Opskrift
50 g smør
100 g hvedemel
25 g flormelis
Korn fra en halv vaniljestang
1 pasteuriseret æggeblomme
70 g marcipan
1 dl æblesmør eller æblemos
Nøddetopping
40 g hakkede mandler
20 g smør
15 g sukker
1 tsk honning
15 g piskefløde
Skær smørret i mindre stykker i en skål, og smuldre det sammen med melet, til der ingen klumper er. Tilsæt flormelis og vaniljekorn. Saml dejen hurtigt med æggeblommen. Lad mørdejen hvile i køleskab i ca. 30 minutter.
Rul mørdejen ud og brug et glas med en diameter på 8 cm eller en anden udstiksform til at udstikke en cirkel, der passer perfekt i de små tærteforme (diameter 7 cm). Pensl de små tærteforme med lidt olie, og læg dejen i formene. Forbag de små bunde ved 200°C i 10 minutter på den midterste rille i ovnen.
Kom hakkede mandler, smør, sukker, honning og fløde i en gryde. Giv massen et opkog på ca. 4 minutter, til den er let gylden.
Læg en smule marcipan på de forbagte bunde. Fordel 2 tsk æblesmør eller æblemos oven på marcipanen. Fordel 1 tsk nøddetopping (fyld ikke topping helt ud til kanten, da det kan give problemer med at løsne kagen fra formen). Bag de små æbletærter ved 200°C i 10-15 minutter på den midterste rille i ovnen. Afkøl dem på rist.
Hej Helle
Hvor ser de fine og lækre ud, dine små tærter! Jeg er jo også selv et madøre (min madblog har været på vejs i mange år, men kan ikke lige tage mig sammen til at få den lavet) og vil glæde mig til at se lidt med i din madverden.
Kh Mette
Hej Mette
Mange tak for din søde kommentar. Jeg har også gået med drømmen længe om at lave en blog – så jeg kan bare anbefale dig at springe ud i det 🙂
Hej Helle.
Rigtig dejlig blog og ikke mindst en god opskrift med meget tiltalende billeder. Når de ser så lækre ud, bliver jeg jo nødt til at bevæge mig ud i at lave dem. 🙂
Jeg vil eventuelt også putte lidt kanel ned i min æblesmør, da jeg synes, at varm æble og kanel passer så dejligt sammen.
Mvh. Malene
Hej Malene
Mange tak for din søde kommentar. Det glæder mig, at du kan finde inspiration på min blog. Det er en rigtig god idé at tilsætte lidt kanel til æblesmørret – det smager altid godt sammen.
Mange kagehilsner
Helle