69 Flares 69 Flares ×

Kalenderen viser efterår, og vi er med hastige skridt på vej mod julen. Jeg holder utrolig meget af denne årstid. Ikke regnen, sjap og slud, blæst og uvejret – men hyggen. Hyggen ved at sidde inde i varmen foran brændeovnen – måske med et lille glas. Jeg elsker også maden – specielt simreretterne –  kraftige, nærende og
skønne. For ikke at glemme den utrolige julemad, julekagerne – ja faktisk julemadstraditionerne generelt med deres saft, kraft og fantastiske krydderier.

Julekage med varme krydderier og gylden romkaramel

Til denne vinterudgave af Whisky og Rom magasinet har jeg valgt at lave en kage, hvor jeg forsøger at samle essensen af de elementer, jeg elsker og finder hyggelige og julede. En lækker kage bestående af saftige kagebunde krydret med julens varme og delikate krydderier. Bundene er stænket med rom og påført et lag af luftig og kridhvid smørcreme. Som den store finale overhældes kagen med en gylden romkaramel, der glinser og skønt dækker kagen.

Det er en flot og festlig kage, som helt sikkert vil pryde ethvert bord og glæde dine gæster. Server den til eftermiddagskaffen eller som afslutning på en skøn julefrokost – gerne med et lille (eller stort) glas rom til og eventuelt ekstra karamel i en lille kande. Rigtig god fornøjelse og glædelig jul til jer alle!

Opskrift (8-10 personer)

Kagebunde
225 g hvedemel
1 tsk. natron
0,75 tsk. bagepulver
0,50 tsk. fint salt
0,50 tsk. stødt ingefær
3 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt allehånde
1 tsk. stødt nellike
200 g sukker
150 g stuetempereret smør
2 æg
400 g æblegrød (hjemmelavet eller færdigkøbt)
Rom til stænkning af kagebundene (brug din foretrukne rom)

Smørcreme
60 g smeltet hvid chokolade
75 g stuetempereret usaltet smør
80 g flormelis
0,5-1 spsk. rom

Romkaramel
50 g smør
50 g sukker
50 g brun farin
100 g mørk sirup
1 dl piskefløde
0,25 tsk. sydesalt
1 spsk. rom

Bland hvedemel, natron, bagepulver, salt, ingefær, kanel, allehånde og nellike sammen i en skål. Pisk sukker og det stuetempererede smør til en luftig masse. Tilsæt æggene et ad gangen, og pisk godt igennem efter hvert æg, så de bliver optaget godt i smørret. Tilsæt de tørre ingredienser, og bland dem i dejen skiftevis med æblegrøden.

Smør to springforme (D: 16 cm) med smør eller olie, og beklæd bunden med bagepapir. Hæld dejen i formene. Bag kagerne på den nederste rille i ovnen ved 160ºC i ca. 45-50 minutter. Lad kagerne afkøle i springformen.

Smelt den hvide chokolade over et vandbad eller i en mikroovn. Afkøl den smeltede chokolade, indtil den er fingervarm. Pisk stuetempereret smør og flormelis sammen med en elpisker. Tilsæt smeltet chokolade og rom. Fortsæt med at piske, indtil smørcremen er kridhvid og luftig.

Kom smør, sukker, brun farin, mørk sirup, piskefløde og sydesalt i en gryde. Lad det koge ved høj varme i ca. 5 -8 minutter, indtil karamellen tykner. Husk at røre jævnligt i karamellen. Lad karamellen afkøle. Tilsæt herefter rom til karamellen, og smag gerne på den, om det er nødvendigt at tilsætte lidt mere. Hvis karamellen er blevet for tyk, kan man tilsætte lidt ekstra piskefløde.

Stænk begge kagebunde med rom. Fordel smørcremen på den ene bund, og læg den anden bund ovenpå. Hæld karamellen ud over kagen, så den løber lidt ned ad siderne. Dette gøres først lige inden serveringen. Kagen kan sagtens holde sig i et par dage på køl.

Julekage med varme krydderier og gylden romkaramel

 

69 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Pin It Share 69 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 Buffer 0 69 Flares ×
Konrad Kaskelot - plakater til børneværelset